Wintersport in Les Sybelles: 310 km heerlijke pistes!

Wintersport les Sybelles: alles voor een topvakantie!

Les Sybelles is qua aantal kilometers een van de grootste skigebieden in Frankrijk, maar dit gebied is nog niet zo heel bekend bij het grote publiek in Nederland. Wintersport in les Sybelles betekent dat je waarschijnlijk verblijft in een van de dorpjes le Corbier, la Toussuire, Saint Jean d’Arves, of Saint Sorlin d’Arves. Les Bottières en Saint Colomban des Villards horen ook bij het gebied maar hebben minder accommodaties. Les Sybelles is een gebied wat blijft innoveren en vernieuwen. Hierbij moet je denken aan snellere en betere liften en verbindingen. Ook wordt er veel zorg besteed aan dit gebied gedurende de zomer waardoor er in de winter strak geprepareerd kan worden. 

Les Sybelles telt zo’n 310 kilometer aan piste en staat daarmee op plek 4 voor grootste skigebieden in Frankrijk. De pistes worden goed geprepareerd en liggen er over het algemeen erg strak bij. De meeste pistes zijn rood, 209 kilometer, gevolgd door 67 kilometer aan blauwe pistes. De rode pistes zijn nergens echt heel moeilijk en met ‘slechts’ 19 kilometer aan zwarte piste is dit gebied prima voor de beginner maar vooral uitstekend voor de licht gevorderde skiër. Door het grote aantal kilometers kun je namelijk prima tochten maken zonder vaak dezelfde piste te hoeven pakken. Alle dorpen hebben  een dalafdaling.

Fantastisch uitzicht bij L'Ouillon wintersport les Sybelles - wintersport in Frankrijk
Uitzicht bij L'Ouillon

Le Corbier - functioneel skidorp

Wij verbleven in le Corbier in het appartementencomplex Résidences les Pistes. een prima complex met veel verschillende appartementen van prive eigenaren die verhuurd worden. Er lag bij ons net niet voldoende sneeuw maar als dit wel het geval is kun je tot aan de accommodatie skiën. Er zijn in le Corbier ook een paar accommodaties zoals Résidence Etoile des Neiges waar vooral de super goedkope pakketreizen heen gaan. Hier vind je dus o.a. veel studenten. Voordeel van deze accommodaties is dat ze letterlijk uitkijken op de TSD Sybelles Express waarmee je snel omhoog het gebied in gaat!

Le Corbier is een typisch Frans dorp wat gebouwd is voor de wintersport. Een echt skistation vergelijkbaar met bijvoorbeeld Flaine. Denk aan hoogbouw van appartementen, allemaal strak aan of dichtbij de piste en de belangrijkste liften. Wij zitten nog wel eens te kijken om nog een keer naar les Sybelles te gaan, vooral ook omdat we nog niet het hele gebied gezien hebben. Het was mijn eerste skiweek, heel veel kilometers werden er op een dag niet gemaakt gewoon omdat het nog niet zo snel ging 😉 Het grote aantal kilometers wat dit gebied te bieden heeft wat ik als beginneling dan ook niet echt nodig. Wanneer ik nog een keer zou gaan, dan zou ik kiezen voor Saint Sorlin d’Arves. Dit dorp is wat authentieker maar heeft alsnog veel appartementen met een goede ligging ten opzichte van de pistes. Ook ligt Saint Sorlin d’Arves net in een andere hoek van het gebied waardoor je ook weer een ander perspectief op hetzelfde gebied krijgt.

Dat we er aan denken om nog eens terug te gaan zegt genoeg over de veelzijdigheid van les Sybelles. De ligging is ook top, alle pistes liggen boven de 1500m en veelal op het zuiden. Dit maakt dat wanneer je in het voorjaar gaat je wel meer kans hebt op papsneeuw. In de maanden januari en februari heb je vooral lekker zonnige pistes. 

Les Sybelles is ook prima te bereiken. Je rijdt via Chambéry en vanaf de snelweg is het een kleine 25 km naar le Corbier. Vanaf Utrecht is het ongeveer 10 uur en een kwartier rijden. Er zijn best veel voorzieningen op de piste, maar doordat ook alle dorpen een dalafdaling hebben kun je ook heel gemakkelijk gebruik maken van restaurants aan de piste in de dorpjes. Le Corbier en la Toussuire kennen allebei een Front de Neige waar de nodige restaurantjes strak aan de piste en vlakbij de liften liggen.  

Tip voor het doen van je boodschappen mocht je net als wij een appartement nemen en zelf gaan koken: Doe je boodschappen in Saint-Jean-de-Maurienne. Dit ligt een klein half uur voor le Corbier en je komt er langs vanaf de snelweg. Boodschappen doen in de vallei is een stuk voordeliger dan bij de kleine Sherpa in le Corbier. Deze is dan wel weer ideaal voor je kleine boodschappen gedurende de week. 

In le Corbier heb ik natuurlijk ook les gehad, aangezien het mijn eerste skiweek ooit was. Les kun je nemen bij de ESF en ik heb toen 2 keer 1 uur aan privéles genomen voor €84. Als ik het opnieuw zou doen, dan had ik 2 uur per keer gedaan. Met 2 uur heb je net wat meer rust en kun je net wat meer doen. Van te voren kun je aangeven of je een Engelstalige docent wil en mijn Franse leraar sprak dan ook prima Engels.

Wintersport in les Sybelles kan heel voordelig. Wij betaalden aan accommodatie inclusief skipas €605. Skihuur voor een week voor 2 personen incl. stokken kostte nog geen €100 via Alpinresorts.com. Je betaalt wel de nodige tol zo’n €110 destijds. Vervolgens ligt het eraan of je veel uit eten gaat of bijvoorbeeld zelf broodjes meeneemt op de piste. Wij kiezen vaak voor een appartement en koken dan zeker 5 van de 7 dagen. We lunchen dan weer wel in berghutjes op de pistes. 

wintersport Les Sybelles betekent zonnige terrasjes - wintersport le Corbier
Zonnig en rustig terrasje op de piste!

Piste tips voor wintersport les Sybelles

Tot slot natuurlijk nog enkele piste tips in Les Sybelles!

Zeker de blauwe Longe Combe vanaf het uitzichtpunt bij L’Ouillon. Mooie relatief brede piste met prachtige uitzichten. Tip is om dan de TSD de L’Eau d’Olle weer omhoog te nemen en dan een mooie lange afdaling te maken van de rode Edelweiss naar de blauwe Panoramique naar de TSD des Choseaux in Saint Sorlin d’Arves. 

Een mooie lange blauwe afdaling kun je maken door met de TSD Sybelles Express vanuit Le Corbier omhoog te gaan en dan Gde Vadrouille.

De dal pistes bij La Toussuire liggen net wat hoger en in een net andere hoek waardoor wij deze tijdens onze skiweek net wat fijner vonden. Echte knalpistes vonden wij de rode Bellard en de blauwe Ravières

De blauwe Racourts bij Le Corbier is eentje om op te letten in wat meer negatieve zin. Deze piste is namelijk relatief druk en ligt iets lager en bij mooi weer in de zon. Hierdoor wordt de piste zeker aan het einde van de dag, en in maart, papperig. Mede daarom zou ik bij een volgende keer verblijven in Saint Sorlin d’Arves daar lijken de pistes net wat langer goed te blijven.

Lees hier verder over wintersporten in Frankrijk

Have fun & keep exploring!
Mariska

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *