Wintersport in Le Grand Massif: 265 kilometer & brede pistes!

Wintersport le Grand Massif: Heerlijk brede pistes!

Als ik tegenwoordig aan wintersport denk dan denk ik aan Flaine en het skigebied Le Grand Massif. In 2018 waren wij hier om een weekje te skiën in maart en gebied is echt fantastisch. Wintersport in Le Grand Massif vind ik dan ook een dikke aanrader! Le Grand Massif kent 266 kilometer aan piste waarvan 118 km blauwe pistes. 107 rood en 41 kilometer aan zwarte piste. Ook voor off piste skiën zit je hier goed zoals in de Combe de Gers. Le Grand Massif is daarmee de nummer 5 in de top 5 van grootste skigebieden in Frankrijk.

Le Grand Massif wordt gekenmerkt door veelal brede pistes wat het heerlijk skiën maakt voor bijvoorbeeld de minder ervaren skiër. Je kunt door de grote van het gebied ook erg goed tochten die ook voor beginnende skiërs goed te doen zijn. De verbinden zijn goed en er zijn weinig vlakke stukken. De pistes zijn ook goed geprepareerd en je kunt heerlijk carven her en der. Vanaf Utrecht is het 1014 km en zo’n 10,5u rijden. Je rijdt via Genève waardoor je Lyon en Chambéry vermijdt. Boodschappen deden wij nog in het dal bij de Super U et Drive in Magland. Vanaf daar is het nog een half uurtje de bergop naar Flaine.

Flaine is, zeker in Nederland, het bekendste dorp van dit skigebied. Daarnaast bestaat le Grand Massif uit de dorpen Samoëns, Morillon, Les Carroz en Sixt Fer a Cheval. Sixt heeft geen liftverbinding met de rest van het gebied, maar is wel het eindpunt van de 14 kilometer lange blauwe afdeling de Cascade. Flaine ligt op 1600m en is daarmee het hoogst gelegen dorp van het gebied. Bij de Samoëns en Morillon moet je met boeken goed opletten. Deze kennen namelijk meerdere ‘levels’ zo ligt Morillon zelf op 700m maar is er ook het bergstation/dorp Morillon 1100, welke op 1100m ligt. 

Les Carroz is gericht op families met kinderen en is echt een authentiek dorpje. Het gebied rond Les Carroz werd al geopend in 1936! Het dorp Morillon is ook een authentiek bergdorpje, maar door de ligging op slechts 700m niet heel sneeuwzeker. Hierdoor heb je voor de dalafdaling naar het dorp extreem goede sneeuwcondities nodig, zeker later in het seizoen. Het is wel een geschikt dorp voor gezinnen die met kinderen op wintersport gaan. Het is gewoon een gezellig en klein autovrij skidorpje. Samoëns is te laag gelegen voor een dalafdaling, maar is wel een heel schattig dorpje met een historisch centrum. De Grand Massif Express gondel brengt je binnen 10 minuten naar Samoëns 1600 vanwaar je verder het gebied in kan. Samoëns is een goede bestemming wanneer je niet-skiër bent. Je kunt hier namelijk sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen of langlaufen.

Zonsopkomst uitzicht wintersport Flaine - wintersport le Grand Massif
Uitzicht vanuit ons appartement bij zonsopkomst

Flaine - een echt skistation

Flaine is echt gebouwd voor het skiën en heeft dan, eerlijk is eerlijk, ook weinig authentieks en niet veel charme. Het is simpelweg geen mooi Alpendorpje. Het is een beetje vergelijkbaar met Le Corbier. Ik vind alleen wat Flaine niet heeft in charme, maakt het ruimschoots goed qua locatie en ligging van de pistes! Flaine bestaat eigenlijk uit twee verdiepingen het Forum met de Front de Neige en het hoger gelegen Forêt. Iets verder van de pistes gelegen is Le Hameau, hier liggen de wat luxere accommodaties. Ook deze wijk wordt nog gewoon door de skibus aangedaan en heeft daarmee nog een prima verbinding met de belangrijkste liften in Flaine. 

Ik zou aanraden om in Flaine te boeken om meerdere redenen. Allereerst vanwege de hoogte, hierdoor is de kans groot dat je niet alleen goede pistes hebt maar ook een mooi wit landschap in het dorp zelf. Daarnaast liggen de pistes bij Flaine in een kom. Dit zorgt ervoor dat wanneer het slechter weer is je vaak zeker op de lager gelegen pistes nog prima kunt skiën. Deze pistes liggen ook tussen de bomen waardoor het zicht ook langer goed blijft. Tot slot, liggen er bij Flaine heel veel verschillende pistes waardoor je alleen hier al een grote variatie hebt. Is het dan een dagje minder dan heb je alsnog veel variatie om het leuk te houden.  

Wij verbleven in het appartementencomplex Residence La Petite Ourse, geboekt via Sunweb inclusief skipas. Standaard zit bij een weekreis een skipas van 6 dagen en wij hebben deze nog verlengd met een dagje. La Petite Ourse ligt in het Forêt op zo’n 400m van de lift Grands Vans. Vanaf deze lift ga je heel gemakkelijk naar Les Carroz en Samoens. De skibus stopt op een meter of 50. Ook zit op zo’n 50 meter een klein winkelcentrum met skiverhuur, bakker, supermarkt en afhaalpizza’s. Wat wil je nog meer 😉

In Flaine vind je zowel de ESF als de ESI voor wanneer je skilessen wilt nemen. Wij namen verdeeld over 2 dagen privéles. Twee uur privéles alleen of met z’n tweeën kost zo’n €85. Onze ski’s huurde ik via Alpinresorts.com bij Flaine Super Ski voor €137 voor 2 personen 7 dagen. Ik had ski’s uit de Red/Silver categorie en mijn vriend uit de Black/Gold categorie.

Piste tips voor wintersport le Grand Massif

En tot slot natuurlijk nog enkele tips voor toffe pistes! 

Ben je in het Grand Massif dan kan je eigenlijk de Cascade niet overslaan. Ik moet zeggen dat ik niet weet of ik hem nog een keer zou doen, maar deze 14 kilometer lange blauwe piste biedt wel echt fantastische uitzichten. Je eindigt in Sixt en neemt dan de bus naar Samoëns, om vanaf daar weer het gebied in te gaan. Ik zou zeggen als het mooi weer is en de piste is open doe hem dan gelijk. De piste wordt namelijk relatief snel afgesloten, omdat het echt kan spoken op de bergkam als het wat harder waait. 

Verder een tip die ik liever niet weggeef, maar ik doe het toch 😉 Wij hebben echt fantastisch geskied rondom de Gron lift aan de kant van Les Carroz. Hier liggen echte knalpistes, zowel blauw als rood. Via de rode Truffe naar de blauwe Biollaire of pak van de Truffe de rode Cupoire. Andere aanrader hier is de groene piste Molliachets en dan de afslag naar de rode Rhodos. Vanaf Rhodos kun je dan de blauwe Combe skiën tot onder naar de Gron lift of de rode Zorta pakken die mooi tussen de bomen loopt. 

Ook de blauwe Raccord Gron naar Plein Soleil is een mooi stukje tussen de bomen. Bij Plein Soleil zit ook een heerlijk restaurantje met een fantastisch terras waar je van de zon én uitzicht kan genieten. 

Bij Samoëns kan je mooi knallen op de rode Marmotte maar ook de blauwe Dahu is een aanrader. 

Mijn liefde voor Flaine is al duidelijk, maar nog een paar extra tips voor wat rustigere pistes: Pak de sleeplift Bois voor de blauwe Aujon en de rode Céléstine. De lift kent twee steile stukken, maar zolang je niet om je heen gaat zitten kijken zoals ondergetekende is hij prima te doen. De lift ligt mooi beschut tussen de bomen. Ook is het de moeite waard, wanneer je hier toch bent, om de Aujon sleeplift te pakken en de blauwe pistes Comaline en Calcédoine te doen. Dit deel is heel rustig vanwege de sleepliften, geen snowboarders te zien, en ligt een beetje aan de buitenkant. Hierdoor heb je de pistes vrijwel voor je alleen en liggen ze er ook later op de dag nog goed bij.

Lees hier verder over wintersporten in Frankrijk

Have fun & keep exploring!
Mariska

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *