Wintersport Le Grand Domaine: skiën bij de Col de la Madeleine

Wintersport Le Grand Domaine: 165km piste

In maart 2019 was het voor ons zover: wintersport Le Grand Domaine!  Le Grand Domaine is niet een heel bekend skigebied onder Nederlanders. Bij de fietsliefhebbers onder ons is dit wellicht iets anders, want een wintersport le Grand Domaine betekent kunnen skiën op de Col de la Madeleine! Weetje: ook in 2020 was de Madeleine nog weer onderdeel van de Tour de France. 

Het skigebied le Grand Domaine kent 165 kilometer aan piste. Het is een goed skigebied voor de beginnende wintersporter, maar ook de meer ervaren skiër kan hier prima uit de voeten. Le Grand Domaine kent 25 km groene piste, 90 blauw, 35 rood en 15 kilometer zwarte piste.  De groene pistes zijn heerlijk om als meer ervaren wintersporter op te carven. Fantastisch breed en bij verse sneeuw puur genieten! De groene le Soleil bij Saint François is echt heerlijk om te doen, zeker ook als gevorderde skiër. 

Le Grand Domaine kent eigenlijk twee dorpen Valmorel en Saint François Longchamp. Er is ook nog een verbinding én afdaling naar Doucy, maar hier heb je wel eerste en paar liften nodig voordat je aan de zijkant van het gebied bij Valmorel uitkomt. Sommigen willen zelfs nog zeggen dat het dorp van Celliers ook tot dit gebied behoort, vanwege de gondellift die vanuit dit dorp aansluit op de liften en pistes tussen Doucy en Valmorel. Zowel Valmorel als Saint François liggen op zo’n 1400m hoogte en liggen ieder aan een kant van de Col de la Madeleine.

Op de Col de la Madeleine

De bergpas waar je zomers gebruik van kan maken is in de winter dicht. Er wordt je in het gebied dan ook veelvuldig duidelijk gemaakt hoe laat je de laatste lift richting Valmorel of Saint François Longchamp nog kunt nemen om weer terug te komen naar je eigen dorp. Ben je te laat en moet je nog naar de andere kant dan is er geen skibus die je even gemakkelijk naar het andere dorp brengt en ben je al snel een taxirit van een paar honderd euro lichter!

Valmorel in Le Grand Domaine ligt op 1083 km van Utrecht en je rijdt grotendeels over de snelweg. Je rijdt via Chambéry en dus ook via Lyon wat op wisseldagen drukke punten kunnen zijn. De rit duurt iets korter dan 10 uur: 9u50min. Boodschappen deden wij nog in het dal van Grand-Aigueblanche bij de Super U et Drive. Ook kun je hier nog prima tanken. Vanaf daar is het nog een kleine 20 minuten naar Valmorel de berg op. Mocht je verblijven in Saint François Longchamp dan sla je na Chambéry af naar de A43 en kun je evt nog boodschappen doen in het dal van Sainte Marie de Cuines bij de Intermarché Super. Daarna is het dan nog een half uurtje berg op.   

Saint François Longchamp bestaat eigenlijk net als Flaine uit 2 etages namelijk Saint François Longchamp 1450 en 1650. De meeste accommodaties die via bijvoorbeeld Sunweb te boeken zijn liggen op 1650 meter hoogte. 1450 is mede daardoor ook net wat rustiger. Saint François Longchamp is erg populair onder jongeren en studenten vanwege het lage prijsniveau, hierdoor is hier ook een iets meer levendige après-ski. Ook is dit dorp het meest geschikt voor de echte beginners aangezien hier echt veel leuke groene pistes liggen. Je vindt hier veel ski-in/ski-out appartementen waar Frankrijk bekend om staat.

Valmorel - pistoresk bergdorp in de Savoie

Wij verbleven zelf in Valmorel. Valmorel is het mooiste Franse skidorp waar ik tot nu toe ben verbleven. Het is in 1976 door een projectontwikkelaar gebouwd, met Nederlandse invloeden! Ondanks dat het dorp wel echt voor de wintersport is ontwikkeld, net zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde Flaine of le Corbier, is het echt een heel sfeervol dorp. Voor nieuwbouw in Valmorel gelden strikte regels voor de uitstraling van het gebouw en gebruik van hout in de afwerking. Je vindt hier dan ook voornamelijk grote chalets in Savoie-stijl

Midden in het dorp (deel Le Bourg) onderaan de pistes vind je een lange hoofdstraat met een supermarkt, meerdere boetiekjes, sportzaken en skiverhuur en restaurants. Dit is echt een heel gezellig straatje waar mensen vin chaud op straat drinken en de dag rustig afsluiten. Wij verbleven in Residence Athamante & Valériane met eigen overdekte parkeergarage onder de gebouwen. Deze residence ligt aan een piste waar je met de slee op mag. Deze wordt iedere ochtend netjes geprepareerd en ideaal om aan het einde van de dag zo naar je appartement te kunnen skieen. Ski-out is het niet helemaal, maar je loopt zo’n 150m omhoog en je bent bij de Altispace I lift.

Lees meer over waar je kunt parkeren tijdens je wintersport Valmorel op de site van het dorp zelf. Ook vind je op Valmorel.com meer info over de activiteiten die er in en rond het dorp worden georganiseerd.

Uitzicht vanuit het appartement - wintersport le grand domaine - wintersport valmorel
Uitzicht vanuit ons appartement!

Residence Athamante & Valériane kijkt uit op het prachtige MGM Anitea compleet met indoor zwembad en nog dichter bij de hoofdstraat en de lift. Niet voor ieder budget weggelegd 😉 Ook zijn er nog meerdere accommodaties te vinden die dichter bij de Pierrafort lift liggen en daarmee letterlijk ski-in/ski-out zijn. Zit je in Valmorel dan zit je echter nooit ver van de lift en pistes. Let hierbij wel op dat je ook in de wijk Le Crey kan zitten en dan zit je niet zo mooi dicht bij de twee hiervoor genoemde grote liften. 

Vanuit de Pierrafort lift bereik je na het nemen van de Mottet lift de Col du Mottet. Hier vind je ook de mooie en uitdagende rode pistes Combe & Col du Mottet. Ook is hier een free ride stuk. Vanuit de Altispace I kan je of tussendoor uitstappen en vlak boven Valmorel skiën of blijven zitten richting de populaire en leuke sector boven Valmorel met de Biollene lift. Goed nieuws! Hier is in 2020 een nieuwe lift gebouwd welke twee sleepliften én de voormalige Biollene 4-zits, enorm trage, lift vervangt. Wij namen vaak gewoon de sleeplift omdat die sneller ging dan de stoeltjes, maar dat hoeft dus vanwege deze upgrade niet meer!

Ski’s huurde ik hier heel voordelig wederom via Alpinresorts.com bij Ski Republic Valmorel. Deze shop ligt in het midden van de hoofdstraat en ski’s huurde ik hier voor een week voor 2 personen voor €62! Er zijn hier in ieder geval meerdere shops waarbij je voor rond de €100 je ski’s voor 2 personen voor een week kunt huren. Ik zou de volgende keer kiezen voor de Sport 2000 winkel Deguili Sports. Nog steeds voordelig, maar net wat professioneler en hogere kwaliteit ski’s.

Piste tips voor wintersport le Grand Domaine

Nu heb ik je hierboven al wat tipjes van de sluier gegeven, maar hier dan nog even concreet de piste tips!

‘S Ochtends gelijk richting de Mottet lift en dan zowel de Combe du Mottet als de Col du Mottet skiën! Deze rode pistes liggen er, zeker als ze net geprepareerd zijn, vaak heerlijk bij en zijn mooie lange rode afdalingen. 

Het stuk rondom de Biollene lift is heerlijk breed en mooi om te carven en, mits verantwoord, lekker vlot te skiën. Dit geldt vooral voor de Combe de Beaudin, maar ook de Arenouillaz is erg leuk.

Piste combe de beaudin bij wintersport Valmorel - wintersport le grand domaine
Start van de Combe de Beaudin

Door zijn wat minder centrale ligging is de rode Lanchettes ook een mooie rustige rode piste. Je moet wel wat geluk hebben dat de lift open is, want dat is een oudje die niet goed tegen veel wind kan. Maar als je hem kan doen is het een aanrader met mooie stukken tussen de bomen. Ook net even een wat ander uitzicht op het gebied!

Bij de Col de la Madeleine vind je de prachtige pistes La Madeleine, een blauwe piste, de rode Planco én de rode Canyon die overgaat in de blauwe La Grande combe en eventueel door kunt skiën via de La Valette naar de Madeleine lift. Het laatste stuk is niet mijn favoriet, maar het zorgt er wel voor dat je een mooie lange afdaling kunt maken. 

Aan de kant van Longchamp kun je zoals gezegd heerlijk carven op de groene Le Soleil, maar ook de langere blauwe afdaling van Le Frêne door naar de Longchamp om onderaan de Mollaret lift uit te komen is leuk om te doen!

Have fun & keep exploring!
Mariska

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *