Wintersport in Frankrijk

Wintersporten in Frankrijk

De afgelopen jaren merkte ik dat wanneer ik vertelde dat we op wintersport in Frankrijk gaan, de gemiddelde Nederlander het toch een beetje gek vindt. Frankrijk is voor de zomer en Oostenrijk voor de winter 😉 De eerste keer dat we samen een week op wintersport gingen, reden we naar Le Corbier in Les Sybelles.  De tip voor Les Sybelles kreeg ik van een collega en graag deel ik deze tip weer met jou plus tip ik een paar andere Franse skigebieden.

Tuurlijk zijn er wel wat verschillen te merken tussen wintersport in Frankrijk en in Oostenrijk. We zijn namelijk ook in Kitzbühel en Mayrhofen geweest. Graag neem ik je mee in de verschillen die ik heb gemerkt! Een paar opmerkingen vooraf: Al mijn wintersport reizen heb ik geboekt via Sunweb. Ik boek dus een pakketreis voor de wintersport. We reizen zelf met de auto dus geen busreis. We hebben zelf skischoenen en helmen, maar ski’s en stokken huren we ter plaatse.

Kosten

We blijven Nederlanders, dus begin ik maar gelijk met wat mij is opgevallen qua verschil in kosten tussen wintersport in Frankrijk en in Oostenrijk. Ik redeneer dit vanuit boeken via bijv. Sunweb en dan is de skipas bij pakketreizen naar Frankrijk eigenlijk altijd inclusief. Bijna altijd is bij een weekreis een pas van 6 dagen inbegrepen. Hierdoor liggen de kosten voor de accommodatie met skipas gewoon vaak lager voor wintersport in Frankrijk dan in Oostenrijk. 

Het huren van ski’s is in Frankrijk gemiddeld al snel een paar tientjes per persoon voordeliger dan in Oostenrijk. Zeker in les Sybelles kun je heel voordelig ski’s huren welke gewoon van topkwaliteit zijn. Op de piste zelf is eten en drinken gemiddeld genomen in Frankrijk net wat duurder dan Oostenrijk. 

Dit is natuurlijk gebaseerd op mijn eigen ervaringen en verschillen tussen de Oostenrijkse skigebieden van Kitzbühel en Mayrhofen en de Franse skigebieden les Sybelles, le Grand Massif, le Grand Domaine en Galibier Thabor. Les Sybelles is bijvoorbeeld echt een heel voordelig skigebied waar je buiten de vakanties al voor rond de €50 p.p. ski’s met stokken kunt huren voor de licht gevorderde skiër voor een week. Dezelfde week en zelfde niveau ski’s met stokken zijn in Mayrhofen al snel richting de €100 p.p. (periode 10 – 16 januari 2021 bron Alpinresorts.com).

Eten & drinken (après-ski)

Los van natuurlijk de verschillen in de regionale keukens zoals dat je helaas de Kaiserschmarrn en rösti niet in Frankrijk gaat vinden is misschien wel het grootste verschil dat je in Oostenrijk altijd wel wat te eten kunt krijgen. Het maakt niet uit of jij nu al om 11u zin hebt aan een schnitzel het kan gewoon. In Frankrijk is het toch vaak zo dat pas vanaf 12.30/13.00u je terecht kunt voor de lunch. Daarvoor kun je wel een drankje krijgen, maar als je om 11u alvast denkt een stevige lunch weg te werken kom je toch van een koude kermis thuis. 

En dan de après-ski. Nu wordt het in covid-19 tijd sowieso anders dan dat het was, maar in de gebieden waar wij zijn geweest vond je in Frankrijk toch niet de après ski zoals je hem in Oostenrijk vindt. Neemt niet weg dat je echt wel leuke en gezellige kroegjes hebt her en der, maar het haalt het niet bij de gezelligheid in Oostenrijk. Kom je hier niet per se voor dan kun je in Frankrijk wel een geweldige tijd hebben met goed eten en drinken. 

Afstand & locatie

Afstand

Veel gehoorde vraag of opmerking wanneer we vertellen dat we op wintersport in Frankrijk gaan, is ‘dat is ver rijden zeg’. Voor sommige gebieden in de Zuid-Franse alpen geldt dat ook wel. Het gebied van La Foret Blanche ligt op zo’n 13u rijden vanaf Utrecht en ja dat is best een lange rit. Mayrhofen is bijvoorbeeld ‘slechts’ 10u rijden vanaf Utrecht. Aan de andere kant, Saalbach is vanaf Utrecht ongeveer 10,5u rijden en dit geldt voor het Franse Flaine net zo, terwijl het Franse Chatel uit het mega-gebied Les Portes du Soleil op een goede 10u rijden ligt. 

Kortom, het ligt er maar net aan waar je in Frankrijk heen gaat op wintersport wil het echt heel veel langer rijden zijn dan de skigebieden in Oostenrijk. Er zijn wel een paar ‘hotspots’ waar het op wisseldagen erg druk kan worden wat de duur van je rit aardig kan verlengen denk aan Lyon, Chambéry en Grenoble.

Locatie

Een groot voordeel wat ik zie aan Frankrijk ten opzichte van Oostenrijk qua locatie is de vele beschikbare ski-in ski-out hotels en appartementen. Tuurlijk is in Oostenrijk vaak alles top geregeld met de skibus en dat is in Frankrijk eigenlijk ook wel zo, maar een ski-in ski-out appartement vind ik toch wel echt top. Wil je dit in Oostenrijk voor elkaar krijgen dan mag je hiervoor vaak gelijk goed de portemonnee trekken. In Frankrijk heb je ook in de lagere prijsklasse goede appartementen die strak aan de piste liggen. Hier dan toch een voordeel van de soms minder authentieke uitstraling van de skidorpen in Frankrijk ten opzichte van Oostenrijk. Sommige dorpen hier zoals Flaine, Le Corbier of Valmeinier zijn ook echt gebouwd om de pistes heen en het gros van de accommodaties ligt dan ook binnen de 500m van de piste.

Skiles

Toen we naar les Sybelles gingen had ik zeker nog skiles nodig, maar ook in Flaine en in Mayrhofen hebben we skiles gehad. Dit waren in alle gevallen privélessen dus over de kwaliteit en verschillen in groepslessen kan ik niets zeggen. Tijdens de skiles in Oostenrijk werd er wel veel meer stilgestaan bij de techniek dan dat dit bij de Franse lessen het geval was. Maar over het algemeen waren ze allemaal van prima kwaliteit. In Frankrijk heb je vaak niet zo veel te kiezen qua van wie je skiles neemt het is de ESF (Ecole du Ski Francais) of de ESI (Ecole de Ski International). Lang niet alle gebieden hebben een ESI, maar ook de ESF heeft gewoon skileraren die Engels spreken. Skiles in het Nederlands wordt in Frankrijk wel lastiger, waar dit in Oostenrijk zeker te vinden is. In Oostenrijk zijn vaak heel veel verschillende skischolen te vinden en is het aanbod daarom vaak minder gecentraliseerd.

Overigens zou ik je willen aanraden om, wanneer je echt beter wil leren skiën, in Nederland indoor les te nemen op een rollerbaan. Na onze vakantie in les Sybelles ben ik in Zwolle indoor les gaan nemen bij Indoor Skicentrum Leenman. Dit heeft mij echt enorm geholpen om niet alleen technisch heel veel beter te worden, maar ook veel meer zelfverzekerd op de ski’s te staan. Naast dat het superleuk is om te doen en alvast in het wintersport gevoel te komen nemen we nu nog steeds les om onze techniek te blijven verbeteren. Het voordeel van de rollerbaan is dat je jezelf kan zien in de spiegel en dus goed je eigen houding kunt zien. Daarnaast heeft de skileraar veel aandacht voor je, omdat je met 2 a 3 personen in totaal op de baan staat.

Tot slot horen we nog wel eens dat Fransen zo veel norser zijn. Tuurlijk zitten die er tussen, maar wat mij betreft geldt hier toch echt gewoon de gouden regel: zolang jij een paar woorden native language spreekt en je best doet kom je een heel eind. Ik roep vrolijk de hele dag bij de skiliften door ‘bonjour’ en dan krijg je vaker wel dan niet een welgemeende ‘bonjour’ of ‘bon ski’ terug. Ik spreek zeker geen vloeiend Frans, maar met een paar woorden wordt het Engels daarna prima geaccepteerd.

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden om ook eens op wintersport in Frankrijk te gaan. Heb je nog vragen? Stel ze hieronder, want ik help je graag op weg!

Lees hier verder over wintersporten in Le Grand Massif

Have fun & keep exploring!
Mariska

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *